Gratis jassen helpen Rijswijkse minima door de winterkou heen

Het is herfst. En flink ook! In de avond en ochtend is het soms behoorlijk fris: Tijd voor een warme winterjas. Voor het derde jaar is de winterjassenactie weer van start gegaan. Met gratis honderden winterjassen voor mensen die het financieel minder breed hebben. Mensen kunnen winterjassen die ze niet meer gebruiken mogen doneren in de winkel.

Wethouder voor Armoedebestrijding Gijs van Malsen deed maandagmorgen samen met een leerling van het Stanislas de opening door een lint door te knippen. “De winterjassenactie is een warm initiatief dat elk jaar plaatsvindt. Met een actie als dit slaan we twee vliegen in één klap. We bieden mensen die het minder breed hebben een welkome manier om warm de winter door te komen en we geven gedragen kleding een nuttig tweede leven.”

Grote uitgave

“Je hebt geen idee hoeveel Rijswijkers nog geen winterjas hebben”, vertelt Rochelle Heerema. Sommigen hebben een winterjas over in de kast, anderen hebben er een nodig maar kunnen er geen betalen. “Dat er behoefte aan is bleek al sinds het begin, drie jaar geleden. Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend dat er een warme winterjas in de kast hangt. Het is een dure uitgave als je weinig geld hebt. Wanneer de kou komt, is een goede winterjas wel een noodzaak”, stelt initiatiefneemster Rochelle Heerema van het Financieel Netwerk Rijswijk.

Samenwerking

“Een groot aantal gezinnen in Rijswijk is afhankelijk van gemeentelijke regelingen in het kader van de ooievaarspas zoals voor scholieren. Je praat dan over zo’n 1500 kinderen. Gelukkig zijn er ook initiatieven van burgers zoals deze winterjassen actie.”, vertelt Fabian Colpa van Stichting Kei, die met name verantwoordelijk is voor de gemeentelijke regelingen. Afgelopen jaar werden er nog extra winterjassen ingezameld. Dit jaar wordt gerekend op een behoefte van 1000 winterjassenjassen in alle maten. “En dan praat je over alle maten. Omdat kinderen er snel uitgroeien is een jas vaak nog heel goed en zonde om weg te doen. Door de jas in te leveren kunnen we allemaal iets doen voor een ander”, vult Ewout Dünszelmann van de Weggeefwinkel aan. Onze praktijkwinkel van het Stanislas College wordt ingericht als tijdelijke gratis winterjassenwinkel waar de gratis winterjassen kunnen worden opgehaald”, zegt winkelbeheerder Nawfal Al Jeburi.

Positieve impact

De actie wordt ook ondersteund door Sylvia Slingerland van de diaconi van de protestante gemeente te Rijswijk, Karin Blesting van de Stichting Talenontwikkeling, Cees Boogaard van de Protestante kerk en ook door het Rijswijkse familiebedrijf Knijnenburg Producties dat 25 nieuwe tienerjassen heeft gedoneerd. “Er zitten een aantal van mijn favorieten erbij. Ik hoop straks een kind te zien fietsen met een van deze jassen,” aldus Anita Knijnenburg. “Als ondernemer draait het ook om een positieve impact te hebben op de samenleving”. 

Tot en met 10 november kunnen inwoners van Rijswijk met een participatiepas een winterjas uitzoeken. Er zijn met name veel kindermaten gedoneerd die nu beschikbaar zijn om door te geven. De pop-upwinkel bevindt zich in De Sfinx, de sport-fashion winkel van het Stanislascollege, Papyruspad 13 – op een steenworp afstand van het station.