Door Robert Heijdemann
Geld, hoe ga je ermee om? En hoe voorkom je schulden? Dinsdag 7 februari stond dit onderwerp de hele dag op het rooster van de leerlingen van de derde klassen havo en vwo van het Rijswijks Lyceum. “We willen dat ze zich hiervan meer bewust worden en er ook met elkaar en thuis over praten”, vertelt Dominique Rosdorff teamleider onderbouw havo/vwo.
Scholen maken zich zorgen over de grote groep jongeren die op jongere leeftijd de geldzaken niet op orde heeft. Een derde van de jongeren in Nederland vindt het kopen van spullen op krediet of met geleend geld absoluut geen probleem.
Financiële redzaamheid
Het is al het vijfde jaar dat deze zogenoemde bewustwordingsdagen worden georganiseerd. Niet alleen bij het Rijswijks Lyceum, maar ook bij het Vredenburch College en het Stanislas Pro en Beweging. “In Rijswijk hebben wij het Netwerk Financiële Redzaamheid. In het netwerk werken de maatschappelijk partners en de gemeente samen aan nieuwe oplossingen voor de Rijswijkse armoede- en schuldenproblematiek”, legt Rochelle Heerema uit. “De nadruk ligt bij op het voorkomen van armoede en schulden.”
Grotere bewustwording
Rochelle: “Vandaag zijn er verschillende workshops gegeven door de Rabobank, Welzijn Rijswijk en een project in samenwerking met de gemeente Den Haag. Allemaal momenten om jongeren bewust te laten worden van het omgaan met geld, het voorkomen van schulden. In het onderwijs is er helaas nog te weinig ruimte om met de jongeren te praten over schulden en geld.”
Herkenbare toneelvoorstelling
Heel herkenbaar voor de jongeren is de jongerenvoorstelling ‘Rijk’, over geld en imago, van Theatergroep Playback. De acteurs laten zien hoe groot de invloed van de omgeving is op het gedrag van pubers. “Je wilt niet laten merken dat je geen geld hebt, waardoor je sneller geld gaat lenen. In een discussie na afloop met de zaal komt naar voren dat je beter geen geld kan uitgeven aan minder belangrijke dingen als je schulden hebt. Als je goed met je geld omgaat, is het ook niet moeilijk om geen smoesjes te verzinnen en eerlijk met vrienden en familie om te gaan. Dan is er ook begrip als je minder hebt uit te geven.”
‘Geldezels’
Op straat, via internet: overal zijn er verleidingen voor jongeren om snel geld te verdienen, maar daarna wel als fraudeur te boek te komen staan. Medewerkers van de Rabobank waarschuwden de leerlingen voor ronselaars van geldezels. Dat zijn mensen die je bankpasje en pincode gebruiken voor criminele transacties. Maar achteraf ziet de politie de eigenaar van de bankpas wel als een fraudeur. Het resultaat hiervan: uitgesloten worden van bankleningen en acht jaar geen hypotheek kunnen krijgen. Op Instagram wordt openlijk geadverteerd voor het krijgen van het snelle geld, om een auto of kleding te kopen en daarmee status te krijgen in de vriendenkring. Later komen de grote problemen.
Merkkleding is ‘cool’
Eén op de vier jongeren koopt kleding, schoenen of tassen aangemoedigd door influencers op social media. Die verdienen geld om daar reclame voor de maken. Het jongerenteam van Welzijn Rijswijk vraagt de scholieren wie er al werkt, wie spaart en waar geld aan wordt uitgegeven. Aan de hand van afbeeldingen van dure en goedkope kleding, moeten ze de aankoopprijzen raden. Zoals bijvoorbeeld tassen van twintig euro of van 1400 euro. Het valt de leerlingen op dat er veel verschil is in de prijzen, hoewel de kwaliteit niet altijd beter is. De dure merkkleding is vooral ‘cool’.
Financieel gezond
Wil jij je lekker fit voelen voor niet te veel geld? De afdeling Financieel Gezond van de gemeente Den Haag gaf hiervoor in een interactieve workshop ‘Haal meer energie uit jezelf’. Daarin worden verrassende inzichten gedeeld. “Een telefoon of een laptop moet regelmatig worden opgeladen. Dat geldt ook voor ons lichaam. Dat doe je door lekker te fietsen, te sporten of te rennen langs het strand. Dat hoeft niet zoveel te kosten. Meestal wordt er dan wat gedronken. Variërend van een energiedrankje, vruchtensap of water. In het laatste zit geen suiker en in het gezondste. En wat het kost? Elke dag anderhalve liter water uit een fles kost rond € 240. Uit de kraan is dat slechts €1 voor anderhalve liter, per jáár.”
Ondergedompeld
Een dag lang werden de leerlingen van deze zes klassen van het Rijswijks Lyceum ondergedompeld in de vele aspecten van geld. Met als doel meer bewust te worden van het omgaan met geld en het voorkomen van schulden. Een aantal van hen gaat vrijdag 10 februari naar wethouder Gijs van Malsen om hem te vertellen wat ze wijzer zijn geworden deze dag.