Jongeren bewust maken over geld

Donderdag 4 en vrijdag 5 oktober stond bij circa 215 Rijswijkse leerlingen in het teken van geld. Bij zowel het Vredenburch College als het Rijswijks Lyceum kwam de “Carrousel Jongeren en Geld” langs. De jongeren konden aan verschillende workshops konden meedoen waarbij ze kennis opdeden van financiën en zich meer bewust werden van de omgang hiermee. Ook was er aandacht voor schulden en het voorkomen hiervan.

Naast de workshops kregen de jongeren ook nog een interactieve theatervoorstelling waarbij de onderwerpen geld en schulden bespreekbaar werden gemaakt en die jongeren voorbereidt op hun financiële zelfstandigheid. De carrousel is een initiatief van het Netwerk Financiële Redzaamheid (NFR), die samen met de betrokken organisaties actief aan de slag gaat om mensen die te maken hebben met armoede en schulden te helpen. Volgens Rochelle Heerema, kwartiermaker van het Netwerk Financiële Redzaamheid, wordt in het onderwijs nog (te) weinig met de jongeren gepraat over geld en schulden. “Financiële onwetendheid vergroot de kans op financiële problemen. Ik denk dat de theatervoorstelling en de verschillende workshops de jongeren zeker aan het denken hebben gezet”.

De workshops werden gegeven door diverse organisaties  zoals het Jongeren Informatiepunt (JIP), de Rabobank, Leven en Financiën (LEF), de Zorgverzekeringslijn, Xtraplus, gemeente Den Haag en de gemeente Rijswijk. Volgens Rochelle Heerema is het doel om de jongeren meer bewust te laten worden van het omgaan gelukt. “Als jongeren op jonge leeftijd leren omgaan met geld, dan zullen ze minder financiële problemen op latere leeftijd. Daarnaast ben ik ook blij dat dat we deze dagen met verschillende organisaties hebben georganiseerd. Daarmee vergroot je de impact van zo’n dag”, aldus Rochelle.

Foto’s: Danny Steehouwer