“Shabu” een verhaal over doorzettingsvermogen, kracht en hoop

Maandag 12 juni kijken de leerlingen van de 4 klassen van de Havo van het Rijswijk Lyceum naar de film “Shabu” van regisseur en scenarioschrijver Shamira Raphaëla. 

Het is een aangrijpende film over opgroeien en moeilijke omstandigheden. En portret van een grote puber die heel goed weet wat hij wil, maar in essentie nog maar een kleine jongen uit Peperklip is (Peperklip is een iconisch gebouw op Rotterdam-Zuid). Shabu is daarnaast ook een film met een universeel verhaal over opgroeien; met een puber die houdt van dagdromen

Terwijl zijn oma op vakantie is, crasht de destijds 14-jarige Shabu zijn oma’s auto en krijgt hij tal van boetes. De totale kosten? Liefst 1.200 euro. Zijn familie is boos en zijn zorgeloze zomer is hij Shabu kwijt: hij moet geld zien te verdienen om de schade te vergoeden vóórdat zijn oma terugkomt van vakantie uit Suriname.

“Shabu” is niet alleen een verhaal over een puber, maar laat ook zien hoe de hoofdpersoon zich probeert te ontworstelen aan zijn omstandigheden en zijn eigen weg probeert te vinden. Het is een verhaal over doorzettingsvermogen, kracht en hoop.

Na de vertoning van de film gaan de leerlingen in gesprek over de thema’s die in de film naar voren komen. Dit zal zorgen voor een interessante en leerzame discussie in de klas. Deze filmvertoning is onderdeel van het lesprogramma van de school en laat zien hoe belangrijk het is om te praten over thema’s als armoede, familie vriendschap en criminaliteit.