Verwarm een haart, doneer, een winterjas

Deze week is de winterjassen actie geopend door wethouder Larissa Bentvelzen op het Rijswijks Lyceum. Vorig jaar was de eerste editie van de winterjassen inzameling waardoor mensen met een laag inkomen gratis een winterjas konden ophalen in een speciaal hierover ingerichte winterjassenwinkel. Dat meldt de gemeente Rijswijk. 

Honderden winterjassen werden toen ingezameld voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. De behoefde aan warme gratis winterjassen was zo groot dat Rijswijkse organisaties opnieuw de handen ineen hebben geslagen. Bij het Rijswijks Lyceum startte wethouder Larissa Bentvelzen de inzamelingsactie. “Dit is echt de kracht van de stad. Zoveel scholen die meewerken. Ook de kinderrechtenambassadeurs van de gemeente hebben dit opgepakt en zamelen ook zij winterjassen in Jongeren helpen elkaar hiermee”, vertelde ze.

Winterjas 

“Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend dat ze een warme winterjas in de kast hebben hangen. Wanneer de kou komt, is een goede winterjas wel een noodzaak”, zegt Rochelle Heerema, zij doet de organisatie. “Jongeren tot een jaar of 18 groeien snel uit hun kleding. De bedoeling is dat zij hun te kleine jassen inleveren op school”.

Op dit moment werken het Vredenburgh College, het Rijswijks Lyceum en het Stanislas College al mee. “De kinderen van deze scholen zijn al gevraagd mee te werken. Met leuke reacties. Veel van hen vinden het eigenlijk heel normaal dat ze hun te kleine winterjassen brengen voor andere kinderen”, vertelt Dominique Rosdorff, teamleider van de onderbouw VWO van het Rijswijks Lyceum.

Rijswijkse basisscholen 

Na de zomervakantie doen ook de Rijswijkse basisscholen mee. Rochelle: “Afgelopen jaar hadden we zo’n 1000 winterjassen, nu hopen we op meer. Vooral aan de maten 174 en 176 is de behoefte groot”. Er zijn nog meer inzamelpunten in Rijswijk: De Weggeefwinkel in de Esdoornstraat 3a, Don Bosco aan het Julialaantje 26, Welzijn Rijswijk aan de Doctor van Mooklaan 1, Studio Welzijn aan de Admiraal Helfrichsinkel 51en bij de gemeente Rijswijk op het Bogaardplein. Alle ingeleverde kleding wordt verzameld en gesorteerd bij Studio Welzijn. In oktober komt er weer een tijdelijke gratis winterjassenwinkel waarvan de locatie na de zomer bekend wordt gemaakt.